Dieet voor jicht: verwijder het onnodige, voeg het noodzakelijke toe

Het veranderen van eetgewoonten bij jicht is praktisch een taak van eerste noodzaak, omdat deze ziekte gepaard gaat met stofwisselingsstoornissen. Welke voedingsmiddelen kunt u eten als u jicht heeft, welke voedingsmiddelen mag u niet eten en welke moet u beperken? Wat zou het dieet voor jicht moeten zijn? Kan het menu steaks of kipfilet bevatten? Lees en je komt alles te weten!

Goede voeding voor jicht is de helft van het succes! Hoe kun je exacerbaties voorkomen door alleen maar een dieet te volgen? Details in ons artikel.

Jicht is een ziekte die wordt veroorzaakt door stofwisselingsstoornissen. Het treedt op wanneer kristallen van uraat, een zout van urinezuur, zich ophopen in de gewrichten. Deze kristallen beginnen zich te vormen wanneer er een hoog urinezuurgehalte in het bloed zit, wat op zijn beurt gebeurt wanneer het lichaam te veel van dit zuur produceert of de nieren niet in staat zijn het te elimineren. Het resultaat wanneer urinezuur zich in het lichaam ophoopt, is jicht. Dieet helpt de zuurproductie te verminderen en de gezondheid te herstellen.

Als u niet behandelt en uw dieet niet verandert, kan het erger worden. In de gewrichten en omliggende weefsels beginnen zich kristallen te vormen die op scherpe naalden lijken. Deze naalden veroorzaken pijn, ontsteking, zwelling - in het algemeen symptomen van jicht. Heel vaak hopen zich afzettingen op in de gewrichten van de benen, vooral op het bot van de grote teen. Een speciaal dieet voor jicht en een hoog urinezuurgehalte kan deze onaangename symptomen verlichten.

Het meisje volgt een dieet tegen jicht, dat de symptomen van de ziekte helpt verminderen.

Jicht: symptomen en behandeling

Dieet is erg belangrijk bij jicht, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u deze ziekte heeft. Wij zijn tegen zelfmedicatie en staan erop dat u bij gezondheidsproblemen een arts raadpleegt. Maar sommige tekenen kunnen erop wijzen dat u jichtsymptomen heeft. In dit geval zal een dieet nuttig zijn, maar alleen een arts kan medicijnen voorschrijven.

 • Gewrichtspijn – knieën, ellebogen, polsen en vingers kunnen aangetast zijn.
 • Het grote teengewricht kan een van de eerste zijn die wordt aangetast.
 • De gewrichten doen niet alleen pijn, ze worden ook heet en de huid in het getroffen gebied wordt rood.
 • De lichaamstemperatuur kan stijgen.

Waarom is het belangrijk om een dieet te volgen tegen jicht?

Het is simpel: het lichaam produceert urinezuur uit purines, chemische verbindingen die er al in aanwezig zijn. Maar purines worden niet alleen in het menselijk lichaam aangetroffen; er zitten er nogal wat in bepaalde voedingsmiddelen: bijvoorbeeld vlees en zeevruchten. Bovendien veroorzaken sommige soorten voedsel de vorming van urinezuur, wat betekent dat de grondstoffen voor uraatkristallen alcoholische dranken zijn, vooral bier, maar ook dranken met fructose - fruitsuiker. De reden waarom jicht kan worden veroorzaakt, is dus voedsel. Het dieet omvat het verminderen van uw dieet; u zult bepaalde voedingsmiddelen van het menu moeten schrappen.

Als u tot een risicogroep behoort (u heeft bijvoorbeeld een nierziekte of u heeft hoge bloeddruk) – met het verkeerde dieet neemt de kans op het ‘krijgen’ van jicht toe. Als de ziekte al is vastgesteld en je weet zeker dat je jicht hebt, is de behandeling een dieet: goed eten is eenvoudigweg noodzakelijk, anders kan een aanval niet worden vermeden.

Vroeger werd aangenomen dat vooral mannen risico liepen, en er werd een speciaal dieet ontwikkeld als dieet voor jicht bij mannen. Maar de laatste tijd worden steeds meer vrouwen ziek, dus het is belangrijk dat beide geslachten een dieet volgen. Een dieet voor jicht bij vrouwen, maar ook bij mannen, vermindert de kans op exacerbaties aanzienlijk.

Tegelijkertijd is het doel van de beperkingen niet alleen om de consumptie van purines en de intensiteit van de urinezuurproductie te verminderen. Een dieet voor jicht bij vrouwen zal je ook helpen om af te vallen als je extra kilo's hebt. Feit is dat bij overgewicht en zelfs alleen maar extra kilo's (natuurlijk extra in de medische zin van het woord, uiterlijk heeft er absoluut niets mee te maken), de concentratie urinezuur in het lichaam toeneemt en goede voeding helpt om zowel de kilo’s als dit effect kwijt.

Dus de slimme oplossing als je jicht hebt, is een dieet. Verboden producten zullen moeten worden uitgesloten. Belangrijk: je moet absoluut niet "in alle ernst overhaasten" en afvallen met behulp van uitputtende diëten, dit zal je alleen maar schaden, het zuurniveau zal integendeel toenemen. Het is beter om geleidelijk van het teveel af te komen. Eet goed en vermijd potentieel gevaarlijk voedsel, en u zult niet bang zijn voor exacerbaties.

Jicht bij vrouwen

Een dieet dat fastfood en alcohol uitsluit van het dieet zal op de een of andere manier een positieve invloed hebben op de gezondheid. Een dieet voor jicht op de benen impliceert echter een veel grotere lijst met verboden voedingsmiddelen - het dieet zal helaas merkbaar armer worden. Aan de andere kant zal het veranderen van uw dieet het verloop van de ziekte aanzienlijk ten goede beïnvloeden. Dus als jicht wordt gediagnosticeerd, is de behandeling een dieet. Voor vrouwen en mannen is er een prettige bijwerking mogelijk: een dieet zonder bewerkte voedingsmiddelen kan over het algemeen een positief effect hebben op de gezondheid. Het is ook vermeldenswaard dat symptomen van jicht minder vaak voorkomen bij vrouwen. Feit is dat het vrouwelijk lichaam minder urinezuur in het bloed bevat en dat oestrogeen vrouwen ook beschermt tegen jicht.

Verschillen in het beloop van jicht bij mannen en vrouwen

Is het veilig om te zeggen dat als jicht bij vrouwen wordt gediagnosticeerd, de symptomen, het dieet en de behandeling anders zullen zijn dan bij de mannelijke versie? Over het algemeen niet: het enige verschil is dat mannen volgens verschillende schattingen zeven tot zelfs negentien keer vaker last hebben van jicht. Bovendien worden vrouwen zelden ziek vóór de menopauze, maar mannen kunnen al op 40-jarige leeftijd aan deze ziekte lijden.

Het maakt niet uit welke gewrichten door de ziekte zijn aangetast. Het dieet voor jicht in de benen en armen van mannen, maar ook bij vrouwen, is niet anders; het is belangrijk om je eraan te houden. Over het algemeen is het veranderen van eetgewoonten de belangrijkste aanbeveling van artsen voor deze ziekte.

Lijst met voedingsmiddelen die niet zijn toegestaan voor jicht

Veel voedingsmiddelen, zoals rood vlees, zijn uitgesloten van het menu in het dieet voor jicht.

Allereerst moet u voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte uit uw dieet verwijderen. Als je lichaam geen extra purines krijgt, zal het er immers geen overtollig zuur uit maken, dus waarom zou je het bouwmateriaal geven? Er zijn veel purines in voedingsmiddelen zoals:

 • Rood vlees.Lams-, kalfs-, varkens- en rundvlees zijn niet de beste keuze voor jichtpatiënten. Je kunt dit allemaal eten, maar je moet de porties beperken.
 • Bijproducten van vlees.De lever, nieren, hersenen en elk "inwendig" vlees kunnen een exacerbatie veroorzaken. Ja, dit kan allemaal erg lekker zijn, maar als een jichtaanval zich aan de andere kant van de schaal bevindt, nee bedankt.
 • Spel.Natuurlijk verschijnt het niet vaak op tafel (nou ja, tenzij jij of je partner fervente jagers zijn), maar als je plotseling wordt aangeboden iets exotisch te proberen in de vorm van hertenvlees of gebakken fazant, weiger dan.
 • Vis en zeevruchten:purines drijven er gewoon in. Kabeljauw, haring, forel, makreel, sardines, tonijn, krabben, garnalen, sint-jakobsschelpen en vele andere zeevruchten kunnen de toestand van iemand met jicht aanzienlijk verslechteren. Het is waar dat sommige artsen geloven dat de voordelen van zeevruchten opwegen tegen de schade, maar alleen als ze beetje bij beetje worden geconsumeerd.

Wat kun je nog meer beter vermijden? Het is ook bewezen dat de volgende voedingsmiddelen de urinezuurspiegels in het lichaam verhogen:

 • Zoete drankjes:limonade en industrieel geproduceerde zoete sappen.
 • Alcohol:bier en sterke dranken op tarwebasis, zoals wodka en whisky. Een klein beetje is mogelijk, maar als we het hebben over een dieet voor jicht tijdens een exacerbatie, is dat op dit moment helemaal niet mogelijk.
 • Extra suiker:honing, agavesiroop en andere voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte.
 • Gistadditieven.
 • Half afgewerkte producten(soms bevatten ze iets volkomen onbegrijpelijks).

Bovendien zou het geweldig zijn als je witbrood, cakes en koekjes kunt opgeven. Op zichzelf zijn ze niet al te gevaarlijk, maar ze bevatten niet veel voedingsstoffen, en dit zet het lichaam er ook toe aan urinezuur te produceren.

Natuurlijk zal een biefstuk of een boterham met leverpastei geen aanval veroorzaken; het belangrijkste is om in het algemeen een dieet te volgen tegen jicht en hoog urinezuur.

Wat kun je eten als je jicht hebt: toegestane voedingsmiddelen

De lijst met toegestane voedingsmiddelen voor jicht is behoorlijk uitgebreid - je kunt een smakelijk en gevarieerd menu samenstellen

We zijn het ermee eens, de lijst met wat u van uw dieet moet uitsluiten is behoorlijk indrukwekkend, maar dit betekent niet dat u alleen zonlicht hoeft te eten. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die zijn toegestaan voor jicht.

 • Groenten.Je kunt absoluut alles eten, ook degenen die veel purines bevatten (bijvoorbeeld spinazie) - ze worden niet zo goed opgenomen door groenten.
 • Fruit en bessen.Bijna alles is ook mogelijk, en sommige zijn zelfs noodzakelijk - het is bewezen dat kersen de concentratie urinezuur verlagen en daarom vooral nuttig zijn als voedingscomponent bij jicht.
 • Peulvruchten.En nogmaals, welke soort dan ook, zelfs linzen, zelfs sojabonen, zelfs sperziebonen.
 • Volkoren.Haver, bruine rijst, gerst - gewoon als voorbeeld.
 • Noten.
 • Zuivelproducten.Over het algemeen zijn ze allemaal min of meer veilig, maar het is beter om degenen met een verlaagd vetpercentage te eten en te drinken.
 • Eieren.
 • Mager vlees(kip, kalkoen).
 • Koffie, thee, groene thee.Er zijn onderzoeken die aantonen dat koffie het risico op jichtaanvallen enigszins verkleint, maar te veel drinken kan andere gezondheidseffecten hebben, dus je kunt het het beste niet overdrijven.
 • Plantaardige olien:kokosnoot, olijf, lijnzaad.
 • Eventuele kruiden.

Zeer nuttig bij jicht of de neiging om zoveel mogelijk te drinken. Een andere aanbeveling is om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan vitamine C. Dit mag natuurlijk geen sinaasappelsap uit de winkel zijn, maar een sinaasappel zelf of thee met citroen zijn heel geschikt.

Dieet voor jicht: voedseltafel

Wat mag je wel en niet eten als je jicht hebt? Op basis van wat hierboven is geschreven, hebben we korte lijsten met producten samengesteld die u kunt controleren.

Het opstellen van een tabel met voedingsmiddelen voor een dieet tegen jicht zal u helpen alleen te eten wat niet tot een exacerbatie zal leiden

Kan

 • Groenten
 • Fruit en bessen
 • Peulvruchten
 • Volkoren
 • Noten
 • Zuivel
 • Eieren
 • Mager vlees
 • Koffie, thee, groene thee
 • Plantaardige olien
 • Eventuele kruiden

Voorzichtig

 • rood vlees
 • Zeevruchten
 • Vis
 • Wit brood, gebak

Zelden of nooit

 • Bijproducten
 • Spel
 • Sappen, limonade
 • Honing en andere voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte
 • Half afgewerkte producten
 • Alcohol
 • Gistsupplementen

Natuurlijk houdt voeding voor jicht tijdens een exacerbatie in dat voedingsmiddelen uit de kolom 'Met voorzichtigheid' naar beneden gaan naar de kolom 'Zelden of nooit'. Als uw gewrichten pijn doen, is het beter om ze niet te overbelasten met extra afzettingen, zelfs de meest onbeduidende.

Voeding voor jicht: menu

Alles is dus duidelijk met toegestane en verboden producten, maar hoe combineer je wat mogelijk is, zodat het lekker is en niet vaak wordt herhaald? Wij hebben voor u een voorbeeldmenu voor de week samengesteld en geprobeerd dit zoveel mogelijk te diversifiëren, zodat u voldoende keuze heeft. Natuurlijk kunt u er eventuele toevoegingen aan toevoegen uit de lijst met toegestane producten (en beetje bij beetje - met voorzichtigheid).

Een competente combinatie van producten tegen jicht maakt het menu gevarieerd en smakelijk

Maandag

 • Ontbijt: groene thee, "luie havermout" met kefir of yoghurt met bessen. Giet gewoon kefir of yoghurt over de havermout met bessen en laat het een nacht in de koelkast staan. Je zult zien: het is erg lekker!
 • Lunch: quinoasalade met gekookte eieren en verse groenten, misosoep.
 • Diner: Volkoren pasta met kip en groenten.

Dinsdag

 • Ontbijt: koffie, kwark, perzik of meerdere plakjes meloen, zemelenvlokken.
 • Lunch: Bruine rijst met geroosterde kalkoen.
 • Diner: omelet met champignons en spinazie.

Woensdag

 • Ontbijt: groentesalade, een handvol noten.
 • Lunch: linzensoep met kippenbouillon.
 • Diner: burger (volkoren broodje, kalkoenkotelet, kaas, groenten).

Donderdag

 • Ontbijt: thee, yoghurt met bessen en zemelenvlokken.
 • Lunch: kikkererwtenpilaf met kip, groentesalade.
 • Diner: biefstuk van magere vis, gegarneerd met sperziebonen.

Vrijdag

 • Ontbijt: koffie, roerei met tomaten en paprika.
 • Lunch: aardappelschotel met rundergehakt (vervangen door kip tijdens een exacerbatieperiode).
 • Diner: fruitsalade.

Zaterdag

 • Ontbijt: melk, aardappelpannenkoekjes met magere zure room.
 • Lunch: gegrilde groenten met kipkebab.
 • Diner: bessensmoothie, een paar boterhammen met kaas en kruiden (het is beter om volkorenbrood te nemen).

Zondag

 • Ontbijt: thee, volkoren melkpap met bessen.
 • Lunch: lasagne (nogmaals, het is beter om volkoren vellen als basis en kipgehakt te gebruiken).
 • Diner: julienne met kip en champignons, zelfgemaakte glühwein op basis van bessencompote (voeg gewoon je favoriete kruiden, appels en citrusvruchten toe en verwarm het).

Je kunt alle groenten, fruit en bessen als tussendoortje gebruiken. Laten we u eraan herinneren dat vooral kersen en citrusvruchten nuttig zijn, en dat het ook belangrijk is om meer gewoon water te drinken. Uitdroging maakt jicht erger.

Over het algemeen is het dieet voor jicht, tabel 6, vrij eenvoudig te volgen, de lijst met producten is vrij uitgebreid en je kunt er veel combinaties van bedenken. Natuurlijk is het in de zomer veel gemakkelijker om een dieet te volgen, omdat groenten goedkoper zijn en hun variëteit veel groter is. Je kunt echter altijd op seizoensgroenten letten: bijvoorbeeld in september gaat het watermeloenseizoen door, in december liggen de winkels vol met mandarijnen, dan worden ze vervangen door pomelo. . . Dezelfde kersen kunnen in de zomer en in de zomer worden ingevroren. in de winter kun je er compotes of taarten van maken (deze laatste kun je beter niet met gist maken), deeg en niet vaak), en citroenen zijn het hele jaar door zonder enige beperking verkrijgbaar.

Het juiste dieet voor jicht: resultaten en beoordelingen

Als u de juiste voeding voor jicht volgt, kan de patiënt rekenen op een langere remissie en een milder beloop van de ziekte. Het dieet zal jicht en de symptomen ervan verlichten - de pijn zal afnemen, de ontsteking zal verdwijnen. Talrijke recensies spreken hier ook over. Het is belangrijk op te merken dat bijna alle mensen die op internet verhalen vertelden over hun strijd tegen jicht, er spijt van hadden dat ze bij de eerste symptomen geen arts hadden gezien. Dus zelfs als bij u niet de diagnose jicht is gesteld, maar iets in dit materiaal u bekend voorkomt, ga dan voor de zekerheid naar de kliniek.

Over het algemeen is dieet 6, jicht, recepten met veel beperkingen, dit alles geen doodvonnis. De frequentie van exacerbaties kan aanzienlijk worden verminderd als u goed eet en zo het urinezuurniveau onder controle houdt. En zelfs als je één keer per maand een biefstuk eet en deze wegspoelt met donker bier, is het onwaarschijnlijk dat je een aanval uitlokt als je je dieet over het algemeen volgt.